aubergine lasagne

28 februari 2018, In: diner
0

Aubergine is echt een allemansvriend. Ze zijn namelijk erg veelzijdig en bijna het gehele seizoen verkrijgbaar. Bak, gril of stoof deze paarse groente die in de nazomer en herfst op z’n lekkerst is.

Vroeger waren aubergines vrij bitter, vandaar de gewoonte om ze voor het bereiden te bestrooien met zout. Dit kun je vandaag de dag achterwege laten, want de aubergines van nu zijn veel smakelijker.

Let er bij het kopen op dat de schil glanzend en gaaf is, dat het kroontje mooi frisgroen is, en dat de vrucht net een beetje zacht is. Als je er met één vinger op drukt en het vruchtvlees net een beetje meegeeft en dan weer terugveert, dan heb je een mooi rijp exemplaar te pakken. Er moeten geen opvallend zachte plekken in zitten.

Aubergines behoort niet tot de allergezondste groente maar zijn redelijk gezond. Ze bevatten opvallend veel vezels. Verder veel mineralen o.a. mangaan, kalium, koper en magnesium en vitamines B11, K, C en B. Maar ook een polyfenolrijke groente. Deze fenolen hebben een antioxidantwerking.

Hieronder volgt een van de vele recepten die er zijn voor aubergine. Dit is in ieder geval een van mijn favoriete ovenschotels. En fijn om een dagje geen vlees te eten, toch…

Wat hebben we allemaal nodig

3 aubergines

3 tenen knoflook, fijngesneden

1 gedroogd rood pepertje of een snufje chilipeper

2 blikken tomaten van 400 g

scheutjes balsamico

1/2 el gedroogd tijm

1/2 el gedroogd rozemarijn

200 g geraspte kaas

2 bollen mozzarela

2 handje Parmezaanse kaas

6-9 lasagnevellen (volkoren of spelt)

Hoe gaan we het klaarmaken:

Stoom de hele aubergine 30 minuten boven een pan met kokend water, schep het vruchtvlees eruit en hak het grof. Bak de aubergine, knoflook, tijm en rode peper 10 minuten zachtjes in olijfolie. Voeg de tomaten toe, breek ze grof in stukken met een houten lepel, voeg dan de balsamico, het grootste gedeelte van de basilicumblaadjes en steeltjes toe. Breng aan de kook en laat 10 min. zachtjes koken tot de saus ingekookt en dik is.

Strijk een laag van de auberginesaus uit over de bodem van een grote, ondiepe ovenschaal. Strooi er wat geraspte kaas en een handje Parmezaanse kaas over en leg er een laag lasagnevellen over. Herhaal dit nog een keer en eindig met een laagje auberginesaus, geraspte, kaas, Parmezaanse kaas, plakjes mozzarella en basilicumblaadjes. Zet 25-30 minuten in de oven tot de aubergine-lasagne bubbelt en

Enjoy Good Food Good Life

Liefs Iloon