Italiaanse aubergine schotel

1 november 2019, In: diner
0

Aubergine is echt een allemansvriend. Ze zijn namelijk erg veelzijdig en bijna het gehele seizoen verkrijgbaar. Bak, gril of stoof deze paarse groente die in de nazomer en herfst op z’n lekkerst is.

Vroeger waren aubergines vrij bitter, vandaar de gewoonte om ze voor het bereiden te bestrooien met zout. Dit kun je vandaag de dag achterwege laten, want de aubergines van nu zijn veel smakelijker.

Let er bij het kopen op dat de schil glanzend en gaaf is, dat het kroontje mooi frisgroen is, en dat de vrucht net een beetje zacht is. Als je er met één vinger op drukt en het vruchtvlees net een beetje meegeeft en dan weer terugveert, dan heb je een mooi rijp exemplaar te pakken. Er moeten geen opvallend zachte plekken in zitten.

Aubergines behoort niet tot de allergezondste groente maar zijn redelijk gezond. Ze bevatten opvallend veel vezels. Verder veel mineralen o.a. mangaan, kalium, koper en magnesium en vitamines B11, K, C en B. Maar ook een polyfenolrijke groente. Deze fenolen hebben een antioxidantwerking.

Hieronder volgt een van de vele recepten die er zijn voor aubergine. Dit is in ieder geval een van mijn favoriete ovenschotels. En fijn om een dagje geen vlees te eten, toch…

Wat hebben we allemaal nodig

  • 3 aubergines
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 gedroogd rood pepertje of een rode peper zonder pitjes
  • 2 blikken tomaten van 400 g
  • 1 klein scheutje balsamico azijn
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1/2 el tijm gedroogd 
  • 1/2 el rozemarijn gedroogd 
  • 1/2 el basilicum gedroogd
  • een snufje zout
  • 200 g geraspte kaas 
  • 2 bollen mozzarella
  • 2 handje Parmezaanse kaas
  • 6-9 lasagnevellen (volkoren of spelt)
  • 1 handje verse basilicum blaadje

Hoe gaan we het klaarmaken:

Bak in een diepe pan de ui, knoflook, tijm en rode peper 10 minuten zachtjes in olijfolie. Voeg de tomaten toe, breek ze grof in stukken met een houten lepel, voeg dan de balsamico azijn, de gedroogde kruiden en een snufje zout. Breng aan de kook en laat 30 min. zachtjes koken (geen deksel op de pan) tot de saus een beetje is ingekookt. Snij ondertussen de aubergines in dunne ronde plakken. Bestrijk de plakken met olijfolie en grill ze dan aan beide zijde in een grillpan bruin. 

Strijk een laag van de tomatensaus uit over de bodem van een ondiepe ovenschaal. Strooi er wat geraspte kaas en een handje Parmezaanse kaas over. Leg een laag aubergines plakken dakpansgewijs erop. Vervolgens nog een laag tomatensaus, geraspte kaas, Parmezaanse kaas, plakjes mozzarella en basilicumblaadjes. Zet 25-30 minuten in de oven tot de aubergine schotel bubbelt en de kaas is gesmolten. Smakelijk eten..

Enjoy Good Food Good Life

Liefs Iloon

La Parmigiana di Melanzane