het witte goud (aspergesoep)

17 mei 2019, In: diner, lunch
0

De asperges zijn weer volop te krijgen. Het seizoen loopt jaarlijks van april tot juni. Veel mensen weten niet dat asperges een superfood is van eigen bodem. Namelijk asperges bevatten veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1 B2 B6, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11) en mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, jodium, natrium, koper, mangaan, zink, fluor, selenium en een klein beetje ijzer. Daarmee zijn asperges gezond voor het hele lijf. Van celdeling tot immuunsysteem, van bloedstolling tot huid en van haar tot botten. Asperges zorgen overal voor…..

Asperges bevatten weinig calorieën en zitten bomvol met voedingsstoffen. Je kunt asperges rauw en gekookt eten. Je begrijpt dat met koken een beetje van de voedingswaarde verloren gaat.

Omdat ze maar zo kort verkrijgbaar zijn, gaan we nu maar snel een soepje ervan maken. Maak extra veel. Je kunt het namelijk invriezen. Dan kan je er extra lang ervan genieten.

Asperges soep

Wat hebben we daarvoor nodig:

  • 500 g witte asperges
  • 1 ltr kippenbouillon
  • 100 ml slagroom
  • roux (30 g roomboter (ongezouten) en 30 gr bloem)
  • zwarte peper en zout

Hoe gaan we het klaarmaken:

Schil de asperges goed met een dunschiller en snijd de onderkanten eraf. Doe de schillen en onderkanten in een pan met de bouillon. Breng aan de kook en laat de asperges 10 minuten mee pruttelen. Schep daarna de hele asperges eruit en zet apart. Zeef de bouillon nadat deze klaar is en zet apart.

Om een roux te maken, pak je een grote soeppan en smelt hierin de boter en bak vervolgens de bloem erin tot de bloem gaar is. Blijf goed roeren en laat niet verbranden. Schep vervolgens met een soeplepel een beetje bouillon erin en blijf kloppen met een garde zodat de bouillon goed wordt opgenomen door de roux. Herhaal dit met een aantal lepels totdat je een dikke vloeistof hebt zonder klontjes. Nu kan de rest van de bouillon er in delen worden bijgeschonken terwijl je blijft kloppen. Laat zachtjes pruttelen en je ziet je soep vanzelf binden. Giet de room erdoor. en breng op smaak met zwarte peper en evt. zout

Nu kun je kiezen: of je snijdt de asperges in stukjes en roert ze door de soep vlak voor het serveren. Of je pureert de stukjes (met uitzondering van de kopjes) mee met de soep. Hierdoor krijgt de soep een nog intensere smaak en wordt deze ook nog iets dikker. Dit laatste heb ik gedaan. Echt een aanrader.

Schenk de soep in mooie borden en serveer met de aspergekopjes en strooi er wat gehakte dragon/peterselie over. Of maak er een complete maaltijd van door en lekker brood bij te serveren.

Enjoy Good Food Good Life

Liefs Iloon