Sambal Badjak DIY

10 oktober 2016, In: diner, lunch
0

Onder de categorie feelgoodfood valt deze sambal zeker. Het is heerlijk om zelf te maken en je kunt het bijna overal wel op of bij gebruiken.

Recept Sambal badjak:

  • 2 el olie
  • 3 grote uien, fijn gesnipperd
  • 12 st rode pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl laos poeder
  • 2 tl trassi, fijn gestampt in de vijzel
  • 3 tl palmsuiker
  • 125 ml tamarinde pasta
  • 1 duim gember (geschild)
  • 1 stengel citroengras (sereh) gekneusd en in een knop
  • 4 blaadjes limoenblad (djeroek peroek) gedroogd of uit de diepvries
  • 1 tl vissaus naar smaak

Allereerst de uien op laag vuur fruiten met wat olie. Ze moeten goed bruin worden en niet aanbranden. Ondertussen de pepers, knoflook, laos, trassi, palmsuiker, tamarinde en gember klein snijden en in de keukenmachine doen. Maak er een mooie gladde pasta van. Als de uien bruin zijn, voeg dan de pasta toe. Nu gaat het heerlijk geuren. Als laatste de citroengras en limoenblaadjes erbij en laat 20 minuten pruttelen tot dat het een dikke massa is. Haal de citroengras en limoenblaadjes eruit. Voeg naar smaak vissaus toe. Laat het eerst even afkoelen voordat je het in een schone pot doet. Klaar voor gebruik. Je kunt de sambal afdekken met wat olie en in de koelkast 2 maanden bewaren.

 

Enjoy Good Food Good Life

Liefs Iloon