Pissaladière is een franse uientaart met zwarte olijven

Niet iedereen is fan van uien. Toch zijn er goede redenen om ze volop te gebruiken in de keuken. Hieronder een aantal redenen om ze wel te gaan eten.
Een echte smaakmaker met 45 kilocalorieën per portie bevatten ze daarnaast ook amper vet en zijn ze een bron van vitamine C, zwavelverbindingen die ontgiftend werken voor de lever. Bevatten gunstige bacteriere en reguleert de bloedsuikerspiegel.
Uien kunnen zelfs bijdragen aan sterkere botten en het weefsel tussen je gewrichten. Het is goed voor je bindweefsel. En dat is heel erg belangrijk omdat bindweefsel als het ware de verpakking vormt van je organen, je bloedvaten, je zenuwen, je spieren en je milt.
Tot slot heeft ui een positief effect op je spijsvertering en werken ze ontstekingsremmend, het zou zelfs ontstekingsreuma kunnen tegengaan, of de kans dat je het krijgt, verminderen.
Zijn deze redenen genoeg om ze vaker in te zetten in je recepten!!!!
Wat hebben we nodig:
- 1 kant en klare bladerdeeg (uitgerold in een vierkant van ongeveer 25×25 cm)
- 1 teentje knoflook
- 3 grote witte uien, in dunne halve ringen
- Snuf oregano
- Klont boter
- Scheut olijfolie
- 12 zwarte olijven, Kalamanta, deze zijn zachter en wat sterker van smaak
- 18 ansjovisfilets
- Zwarte peper van de molen
- 1 el gedroogde rozemarijn
Hoe gaan we het klaar maken:
Verwarm een pan met de boter en een scheut olijfolie op laag vuur. Stoof de uien samen met de knoflook en een snuf oregano. Draai het vuur op de laagste stand en laat de uien rustig konfijten tot ze mooi bruin en zoet zijn. Dit duurt ongeveer 15- 25 minuten.
Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar en schik er het bladerdeeg op. Verdeel de gekonfijte uien over het pizzadeeg en strijk uit. Geef de randen een lik olijfolie.
Schik er de ansjovisfilets in ruitvorm op en plaats de zwarte olijven in de vakjes.
Werk af met zwarte peper en een eetlepel gedroogde rozemarijn.
Schuif de pissaladière de oven in en bak 6 à 7 minuten in de voorverwarmde oven. Iets langer als het nog niet gaar is.
Enjoy good food good life , liefs Iloon
